Cukorbeteg lábszárfekély gyógyítása

 

   Tartalomjegyzék


A nehezen gyógyuló sebek nagy része a cukorbetegség szövődménye. Az alábbiakban általában ezen betegségekből kialakult seb és fekély gyógyításával foglalkozunk, azonban a hiperbár oxigénterápia más úton kialakult és nehezen gyógyuló sebek kezelésére is alkalmas.

Hogyan alakul ki a cukorbeteg lábszárfekély

Sajnos általános tendencia, hogy a cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól hazánk sem kivétel: országos viszonylatban nagyjából 800.000 diabeteszes (cukorbeteg) személlyel számolhatunk, de a kezelt betegek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegek száma.
A nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű és évente négyezer lábat kell amputálni Magyarországon a diabétesz szövődményei miatt, pedig a hiperbár oxigénterápiával minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne.
A lábszárfekély kialakulásának több oka is van: egyrészt a cukorbetegség mellékhatásaként szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik a bőr, másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb deformálódik, és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100 %-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbete lábszárfekély.

A szövődmények miatt kialakuló rossz lokális vérkeringés következtében a cukorbeteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat (új cipő törése, szögbe lépés, forró vízfürdő égetése, szalicilos tyúkszemtapasz általi elhalás stb.). Mindez tovább könnyíti a cukorbeteg fekélyek létrejöttét. A negatív folyamatok "segítik" a létrejövő kedvezőtlen elváltozásokat is (sok esetben kalapácsujj fejlődik ki, elvékonyodik a lábközépcsontok alatti zsírpárna). Végül a seb elfertőződik, és létrejönnek a különféle kiterjedésű elhalások, melyek általában minimum az ujjak vagy a lábfej egy része, súlyosabb esetben a teljes láb vagy lábszár amputációját vonják maguk után.
Hazánkban 2005. óta elérhető a hiperbár oxigénterápia, melynek segítségével több száz páciens fekélyes sebét begyógyítottuk és ezáltal sok végtagot mentettünk meg az amputációtól.

A hiperbár terápia hatása a problémás sebekre, fekélyekre



Az egészséges ember vérkeringése tökéletes, mert nem szenved olyan krónikus betegségben, mely a véráramlást gátolná. A vérben szállított oxigén minden sejthez eljut, így ha sérülést szenved és seb alakul ki, akkor nem korlátozza semmi a természetes sebgyógyulást.

Ezzel ellentétben a cukorbetegek nem gyógyuló sebei a krónikus betegség miatt kialakult rossz lokális vérkeringés következtében mindig oxigénhiányosak. A sebgyógyulás szempontjából lényeges élettani folyamatok oxigént igényelnek. A cukorbetegség szövődménye miatt azonban a végtag vérkeringése elégtelen, így nem juthat a sebgyógyuláshoz szükséges elegendő mennyiségű oxigén a fekélyes testrészhez. Ezért a sebgyógyulás elhúzódik, a terhelés miatt megnőhet a seb és fertőzések alakulhatnak ki, melynek végeredménye a végtag amputációja is lehet.
A hiperbár oxigénterápia a természetes gyógyulási folyamatokat állítja helyre és erősíti fel a szervezetben. A kezelés alatt a betegek egy speciálisan kialakított nyomásálló (keszon) kamrában, a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A 100 %-os oxigén normál légköri nyomáson is jelentős gyógyító hatással bír, de a kamrában mesterségesen megnövelt nyomás hatására,a beteg vérében oldott oxigén szintje a normálértéknek akár a húszszorosára is növelhető. A megnövelt oxigénkoncentráció hatására a véráramon keresztül - a csökkent vérkeringés ellenére is - jelentős mennyiségű oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetetekhez. A jobb oxigénellátottság miatt a sejtek anyagcseréje jelentősen felgyorsul, így a sejtekben felgyülemlett salakanyagot a véráram elszállítja, meggátolva a fertőzésveszélyt és teret engedve a természetes gyógyulási folyamatoknak.
A kezelés másik előnye, az oxigén direkt baktériumölő hatása, mely a seb miatt kialakult fertőzések leküzdésében is jelentős szerepet játszik. A terápia harmadik nagy jelentősége, hogy a megemelt nyomás miatt keletkező diffúzió hatására olyan hajszálerekben, vérerekben is képes beindítani a véráramlást, ahol a betegség miatt korábban a vérkeringés már megszűnt. Ezen hatások együttesen segítik elő a vérkeringés javulását. A fájdalommentes terápia a korábban élettelen területet „élettel képes megtölteni" és ezzelmegmenthet sok olyan „cukorbeteg-lábat", végtagot, mely amputációra van ítélve.
Általános tapasztalataink szerint a pácienseink 80%-ánál a fájdalommentes terápia hatására a seb körül a 10. kezelést követően kialakul a gyógyulást jelentő rózsaszín bőrréteg, a korábban váladékozó seb lassan elkezd száradni, ezután kialakul a sebet borító hámréteg és a fekély napról-napra jól látható módon összehúzódik. A terápia nagy előnye, hogy az nem a seb teljes begyógyulásáig tart. Amikor a szakorvos megállapította, hogy a seb körül a vérkeringés helyreállt és az oxigénszint elérte a megfelelő mértéket, akkor befejezzük a terápiát, függetlenül attól, hogy a seb még nem teljesen gyógyult be. A szakorvos ekkor már meggyőződött arról, hogy a sebgyógyulás már kezelések nélkül, otthoni körülmények között is bekövetkezik.
Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy látványos eredményeket csak abban az esetben tudunk elérni, ha a páciens időben fordul hozzánk!

Diagnosztika

Szöveti oxigénszint mérő
A fekélyes sebek vizsgálatánál spPeriFlux System 5000eciális diagnosztikai műszert használunk. A műszer alkalmas arra, hogy a kezelések előtt megállapítsuk azt, hogy a fekélyes területet körbevevő szöveteknek milyen az oxigén szállító képessége. A vizsgálattal eldönthető, hogy milyen a terület gyógyhajlama és a hiperbár oxigénkezeléssel milyen mértékben tudunk javítani a sebgyógyuláson. A szöveti oxigénszintet nyugalmi, terheléses állapotban és 100%-os oxigén belélegzés mellett is megvizsgáljuk. Az eredményeket számítógép összesíti és a grafikus ábra segítségével a szakorvos elemzi ki. Amennyiben az eredmények a határérték fölött vannak, akkor a páciens kezelése indokolt - és egyéb, élettani hatásokat figyelembe véve - nagy esély van a fekély gyors és eredményes gyógyulására. Az eredmények függvényében megállapítható a kezelési ciklus tartalma és a kezelésszám. Ha az értékek nem kedvezőek, akkor a páciens kezelése nem indokolt, de ekkor sem kell lemondani a kezelésekről, hiszen a vizsgálatot kezelési ciklusonként megismételve, sok esetben javulnak az értékek.
Lézer doppler
A lézer doppler segítségével megállapítható, hogy a seb környéki területnek milyen a vérellátottsága. Az elégséges vérellátottság a sebgyógyulás alapja. A méréssel pontos képet kaphat a páciens arról, hogy mi okozza seb nehéz gyógyulását.
A szöveti oxigénszint mérését és a lézerdoppler vizsgálatot egyszerre végezzük el, mert előfordulhat, hogy a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége azonban jó értéket mutat. Ekkor is célszerű megkezdeni a hiperbár oxigén kezeléseket. A vizsgálatokat meghatározott számú kezelés után megismételjük és az eredmények összehasonlítása után nagy pontossággal meghatározható a továbbiakban szükséges kezelésszám.
A módszer kevésbé alkalmazott a hazai gyógyászatban, pedig a zárt, számítógépes program konkrét és helytálló eredményeket szolgáltat. A szöveti oxigénszint mérővel nem csak az dönthető el, hogy a páciens hogy reagálhat a hiperbár oxigénkezelésre, hanem az is, hogy egyébként meg lehetne-e menteni a végtagot az amputációtól.
A fél órás vizsgálatot a kezelésektől függetlenül is alkalmazzuk, így a páciens külön kérésére egy önálló konzultáció keretén belül is elvégezzük.
Várjuk azon páciensek jelentkezését is, akik fekélyes sebeik általános gyógyhajlamára kíváncsiak.
A vizsgálat díja: 5.000,- Ft



Kérdezzen az orvostól!
Ha kérdése merült fel a témában, kérem írjon nekünk, és mi megválaszoljuk. Címére soha semmilyen egyéb kéretlen levelet nem küldünk. Kérdését és adatait bizalmasan kezeljük. Ha az alábbi mezőket kitöltötte kérem kattintson rá a Küldés gombra.

Időpontfoglalás

Kérjük, hogy a pontos tájékoztatás érdekében és időpont foglalása miatt,
hívja kollégáinkat a következő elérhetőségek bármelyikén:
Telefon: +36 1 392  0376 begin_of_the_skype_highlighting            +36 1 392  0376      end_of_the_skype_highlighting
Mobil: +36 30 269 9436 begin_of_the_skype_highlighting            +36 30 269 9436      end_of_the_skype_highlighting